O nama

Medičarstvo i svjećarstvo

Obrt ili umjetnost? U svakom slučaju, obrt s dušom. Proživjevši svoje zlatno doba u 18. i 19. stoljeću, danas je ovo još jedan od onih starih obrta koji se sve više gase. Zahvaljujući obiteljskoj tradiciji i ljubavi spram ovog obrta on i danas živi u obitelji Špičko.
Kada je 1935. godine Vinko Špičko preuzeo obrt od poznatog koprivničkog majstora Josipa Sulimanovića zacijelo nije mislio da će duša ovoga obrta tolike godine živjeti u njegovoj obitelji. Do 1972. u radu mu je pomagala supruga Ljubica, koja je kasnije uz pomoć sina Ivana preuzela posao. Zatim je obrt vodila druga Ljubica, supruga najmlađeg sina obitelji Špičko, Vinka. A danas obrt vodi njihov sin Mihael.

Proštenje

Gotovo je nemoguće zamisliti proštenje bez medičara. Taj je običaj jednostavno nezamisliv bez čaše gverca s ledom i medenjaka, te mnogobrojnih šarenih licitara. Osim na proštenju, sve naše proizvode možete nabaviti i u našoj trgovini u Koprivnici. Uz veliku ponudu različitih svijeća, raznih licitarskih proizvoda. prigodnih Uskršnjih i Božićnih ukrasa, u našoj medičarnu uvijek možete sjesti i popiti čašu hladnog gverca, držeći se izreke “Snaži herc, Špičkov gverc” (Pajo Kanižaj).

Med

Glavni sastojak svih pripravaka medičarskog zanata. Dva su glavna proizvoda koja se rade od meda – medenjaci i gverc. Medenjaci su načinjeni od prvoklasnog meda, brašna i začina po starom receptu. Gverc se proizvodi po staroj provjerenoj tehnologiji, samo od meda, te je potpuno prirodan. Uz gverc i medenjake još se izrađuju bomboni “šule”, srca, bebice, konjeki, čisla…

Gdje smo?

Medičarna Špičko nalazi se u samom središtu Koprivnice, nasuprot Župne crkve Sv. Nikole te samo 100-tinjak metara od glavnog gradskog trga.

Neka ovaj mali osvrt u riječi i slici bude pobuda svakome koga put nanese u Koprivnicu da dođe u našu medičarnu i osladi se našim medenjacima i gvercom, te neka i na taj način ponese lijepe uspomene na ovaj divni Podravski kraj.


Za izradu web stranice ostvarena su bespovratna sredstva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske dodijeljena od strane HAMAG-BICRO-a.

Projekt Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta 2018. financiran je iz bespovratnih sredstava Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske u iznosu 50.000 kuna.

Pogledajte našu
web shop ponudu