O nama

Medičarstvo i svjećarstvo

Obrt ili umjetnost? U svakom slučaju, obrt s dušom. Proživjevši svoje zlatno doba u 18. i 19. stoljeću, danas je ovo još jedan od onih starih obrta koji se sve više gase. Zahvaljujući obiteljskoj tradiciji i ljubavi spram ovog obrta on i danas živi u obitelji Špičko.
Kada je 1935. godine Vinko Špičko preuzeo obrt od poznatog koprivničkog majstora Josipa Sulimanovića zacijelo nije mislio da će duša ovoga obrta tolike godine živjeti u njegovoj obitelji. Do 1972. u radu mu je pomagala supruga Ljubica, koja je kasnije uz pomoć sina Ivana preuzela posao. Zatim je obrt vodila druga Ljubica, supruga najmlađeg sina obitelji Špičko, Vinka. Nakon Ljubice obrt je preuzeo njihov sin Mihael, a danas obrt vodi njihov kći, Mihaelova sestra, Ana.

Proštenje

Gotovo je nemoguće zamisliti proštenje bez medičara. Taj je običaj jednostavno nezamisliv bez čaše gverca s ledom i medenjaka, te mnogobrojnih šarenih licitara. Osim na proštenju, sve naše proizvode možete nabaviti i u našoj trgovini u Koprivnici. Uz veliku ponudu različitih svijeća, raznih licitarskih proizvoda. prigodnih Uskršnjih i Božićnih ukrasa, u našoj medičarnu uvijek možete sjesti i popiti čašu hladnog gverca, držeći se izreke “Snaži herc, Špičkov gverc” (Pajo Kanižaj).

Med

Glavni sastojak svih pripravaka medičarskog zanata. Dva su glavna proizvoda koja se rade od meda – medenjaci i gverc. Medenjaci su načinjeni od prvoklasnog meda, brašna i začina po starom receptu. Gverc se proizvodi po staroj provjerenoj tehnologiji, samo od meda, te je potpuno prirodan. Uz gverc i medenjake još se izrađuju bomboni “šule”, srca, bebice, konjeki, čisla…

Gdje smo?

Medičarna Špičko nalazi se u samom središtu Koprivnice, nasuprot Župne crkve Sv. Nikole te samo 100-tinjak metara od glavnog gradskog trga.

Neka ovaj mali osvrt u riječi i slici bude pobuda svakome koga put nanese u Koprivnicu da dođe u našu medičarnu i osladi se našim medenjacima i gvercom, te neka i na taj način ponese lijepe uspomene na ovaj divni Podravski kraj.


Za izradu web stranice ostvarena su bespovratna sredstva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske dodijeljena od strane HAMAG-BICRO-a.

Projekt Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta 2018. financiran je iz bespovratnih sredstava Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske u iznosu 50.000 kuna.

Pogledajte našu
web shop ponudu